Řemeslo/Skill 2017

7. ročník, 19. — 21. září 2017, Vysoké Mýto

ŘEMESLO / SKILL 2017

Mezinárodní soutěž učňů v řemeslných dovednostech

7. ročník

Pardubický kraj, Vysoké Mýto, 19. - 21. září 2017

Tisková zpráva - závěrečná

Mezi mladými stavaři vynikali Slováci

Učni chválili podporu odborníků a možnost „sáhnout si“ na moderní materiály a technologie.

/Vysoké Mýto, 26. 9. 2017/ Stovky návštěvníků, které zavítaly ve dnech 19. – 21. září na vysokomýtské náměstí, přilákaly zvuky bouchání, broušení a řezání k mobilním halám naproti městskému úřadu. Zde přímo na dlažbě náměstí, které vstřícně poskytlo město Vysoké Mýto, postupně vyrůstaly zdi koupelen a u nich se míhali mladí zedníci, instalatéři, obkladači, montéři suchých staveb a truhláři. Pod bystrým okem porotců plnili zadané úkoly a tvořili. „Letos nás překvapili Slováci,“ říká Lenka Ulrychová za pořádající společnost Erudio CZ a hned to doložila: „Vítězství v  oborech Zedník, Truhlář a Instalatér si odvezli žáci ze SOŠ stavebné Žilina a práci nejlepších obkladačů předvedli studenti SOŠ z Považské Bystrice.“

Vítězem kategorie montéři suchých staveb se stala dvojice ze SŠ polytechnické Brno, Jílová a kategorii zednické práce vyhráli učni Střední školy a ZŠ Tyršova ze Žamberka. Práci soutěžících hodnotili porotci. Ti se shodli, že úroveň dovedností v jednotlivých oborech byla vysoká, a tak někdy museli hledat opravdové odborné detaily, aby mohli určit pořadí,“ vysvětlil Hynek Míka z Erudia CZ.

Soutěžící byli nadšeni a posílili si sebevědomí v oboru

Dvaašedesát mladých stavařů a řemeslníků z devatenácti odborných škol a učilišť z České republiky i zahraničí předvedlo, že se ve světě stavebnictví neztratí. Na začátku byla odvaha přijet a „naživo“ pod ostrými zraky posuzovatelů předvést, co se – často jen podle videa a učebnic – naučili s materiály, které třeba nikdy nedrželi v ruce.

„Moc se mi tu líbilo a přijedu určitě příště. Hlavně kvůli tomu, že se tady máme možnost „naostro“ učit profesionální práce, porovnat se s ostatními a také proto, že nás kontrolují lidi, kteří mají skvělou praxi. Při vyhodnocování nejen udílejí body, ale také řeknou, co je skvělé a které věci musíme doladit, abychom do budoucna mohli dělat zakázky za peníze,“ říká nadšeně Tomáš. Spolu s Jakubem studuje SŠ stavební a dřevozpracující v Ostravě a v kategorii obkladač se umístili jako třetí. Kluci ještě pochválili materiály, se kterými zde mohou pracovat.

„Na náměstí jsme koupelnu ještě neobkládali,“ usmívají se Matěj s Jarem, vítězové z Považské Bystrice. „Je to super nápad, přináší nám možnost přiučit se něčemu novému a nechat si poradit od odborníků, změřit síly s ostatními a taky samozřejmě štěstí z vítězství, které si odvážíme,“ radovali se. Maďarská dvojice Csaba Becze a József Kornóczi přijela ze stavební školy v Baje a soutěžila v kategorii zednické práce. Chlapci si poprvé vyzkoušeli práci v týmu a získali druhé místo. „Vysoké Mýto super,“ říkají jednohlasně bez překladu. Odvážejí si úplně novou zkušenost především v samostatnosti.

Člen poroty a zástupce firmy, která dodala na soutěž podlahové prvky si myslí, že na rozvoji svých dovedností v řemesle, které si vybrali, mohou všichni kluci ještě více zapracovat. „V jejich letech je to těžké, ale kdyby se na sebe podívali z nadhledu a do budoucna, viděli by, že o ně bude velikánský zájem a budou žádaní. Vyplatí se jim věnovat více času rozvoji umění řemesla, které si vybrali. Všechno, co se teď učí, se jim vyplatí. Ten, kdo zůstane ve stavebnictví, to bude mít v životě skvělé,“ dodává.

Pardubický kraj podporuje Řemeslo/SKILL a nové iniciativy ve stavebnictví

Za vynikající soutěž, která je jedinečná v České republice svou zajímavou koncepcí, časovým záběrem i náročností soutěžních zadání, považuje Řemeslo/SKILL krajský radní pro školství Bohumil Bernášek: „Veřejnost vidí, jak se dnes staví a z jakých materiálů, že jsou tu nové trendy, nové technologie. Velký dík Pardubického kraje patří sponzorům, kteří zásobili soutěž stavebními materiály, i organizátorům, kteří už tolik let soutěž připravují. Kluky to zjevně baví a my doufáme, že nám to přivede nové zájemce do stavebních oborů.“  Podle radního bude Pardubický kraj podporovat aktivity, které mají za cíl přilákat více mladých lidí ke studiu stavebních oborů a které nyní vznikají na Vyšší odborné škole a střední škole stavební ve Vysokém Mýtě.

Pořadatele překvapil zájem médií

„Pozornost médií do určité míry naznačuje zájem o problematiku malého počtu učňů stavebních oborů a následného nedostatku řemeslníků. Vypadalo to, že se redaktoři přišli přesvědčit, že v oboru zedník a v dalších oborech ještě někdo vůbec zůstal,“ uvedl v nadsázce Hynek Míka a adresoval médiím poděkování:  „Jsme rádi, že reportáže veřejnosti ukázaly pestrost a zajímavost jednotlivých oborů ve stavebnictví a ocenily práci našich škol.“

V případě dotazů, prosím, kontaktujte:

PhDr. Lenka Ulrychová

Ing. Hynek Míka